Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Martin Krpan

V Notranjem stoji vas, Vrh po imenu. V tej vasici je živel v starih časih Krpan, močan in silen človek. Bil je neki tolik, da ga ni kmalu takega. Dela mu ni bilo mar; ampak nosil je od morja na svoji kobilici angleško sol, kar je bilo pa že tistikrat ostro prepovedano. Pazili so ga mejači, da bi ga kje nehotoma zalezli; poštenega boja ž njim so se bali ravno tako kakor pozneje Štempiharja. Krpan se je pa vedno umikal in gledal, da mu niso mogli do živega... - (več)

Nepozaben izlet v preteklost


Šobčeva domačija stoji v kamnoseški vasi Kal pri Pivki. Njen nastanek sega v šestnajsto stoletje. Posest, z obsežno gmajno, ki ji še danes pravimo Škofija, je stoletja nudila gostoljubje tovornikom, prekupčevalcem, furmanom in kontrabantarjem, ki so se na njej ustavljali na svoji poti iz notranjosti dežele proti morju in nazaj. Svoj čas je imela tudi kovačijo in kolarsko delavnico. V hlevu, ki je bil po prvi svetovni vojni delno porušen, je bilo prostora za osem parov konj.

O velikosti priča tudi veliko kamnito ognjišče in krušna peč, v kateri se je dnevno speklo več kot trideset hlebcev kruha. Najstarejša in najdragocenejša je spahnjenca, v kateri se nahaja ognjišče, ohranjena v originalni obliki in pokrita s skrlami. V njej še vedno zagori ogenj in pogreje srca tistih, ki si to dovolijo. Tako kot v časih Martina Krpana, ki je na svojih tihotapskih poteh rad postal na domačiji. Toplina in domačnost sta bili pri Šobčevih vedno doma.